Together Alone – programupplysning för internationella konstprojekt

Date
29/05/2020
Location
Nyheter
Share
Facebook / Twitter

COVID-19 pandemin drabbar kulturbranschen hårt. De flesta konstnärer och projektarbetare har förlorat sina jobb och därmed sin inkomst. Nätverket för Finlands kultur och vetenskapsinstitutens  lanserade den 23 mars projektet Together Alone – ​en öppen och snabb programansökan för konstnärer och konstnärsgrupper, vars projekt avbrutits eller skjutits upp på grund av COVID-19. Nätverket fick 437 ansökningar varav 20 projekt med nya innovativa metoder valdes.

I denna krissituation förblir institutnätverkets uppgift, som är att främja internationell rörlighet, synlighet och samarbete, oförändrad. Därför har vi öppnat en ny, öppen och snabb programansökan för finländska konstnärer och konstnärsgrupper. Syftet med projektet är att möjliggöra konstnärers inkomst och fortsatta internationella samarbeten.

Även om rörlighet och fysiska möten begränsas, vill vi betona vikten av internationellt samarbete och nätverk. Ett stort orosmoment är att spridningen av epidemin kan leda till att det internationella samarbetet minskar. Vi vill med hjälp av Together Alone -projektet uppmuntra konstnärer att begrunda hur man kan bibehålla rörlighet och samarbete i situationer där fysiska möten inte längre är möjliga. Projektet är särskilt riktat till konstnärliga projekt som stöder internationellt samarbete utan fysisk kontakt.

När Covid-19-pandemin stoppade kulturfältet i mars, lanserade Finlands 17 kultur- och vetenskapsinstitut en ny och exceptionellt snabb programansökan för professionella konstnärer. Instituten sökte konstnärliga projekt som behandlar teman kring pandemin, såsom undantagstillstånd, radikal förändring, resiliens, konstnärligt arbete I framtiden och ensam tillsammans. Together Alone -plattformen, som nu lanseras, presenterar 20 gränsöverskridande verk och projekt online.

Projektet stöder konstnärer ekonomiskt och uppmuntrar till nya uttrycksformer

I projektet uppmuntrar kultur- och vetenskapsinstituten till nytänkande och kontinuitet i internationellt samarbete. Sonya Lindfors , koreograf och konstnärlig ledare för UrbanApa, är med i projektet med det gränsöverskridande dansverket Soft Variations . Hon kommenterar: Även om situationen plötsligt har tvingat kreativa produktioner in i nya ramverk, kan användning av internet och streaming öka konstens tillgänglighet I framtiden. När det digitala språnget har skett, blir kulturen nåbar för alla och det möjliggör deltagande för även människor som inte tidigare har kunnat engagera sig av en eller annan anledning.

Bland de utvalda projekt finns till exempel webbaserade lässessioner om intimitet som en förenande kraft, i samarbete mellan konstorganisationerna Shimmer Rotterdam och PUBLICS i Helsingfors. Flera verk ser på framtiden och begrundar hur olika sektorer kan fungera annorlunda, som Aapo Nikkanens projekt med fokus på modebranschen och Simo Vassinens, Roope Mokkas och Maria F. Scaronis gemensamma projekt Bodytalk . Dessutom verkställs en digital seriedagbok om kvinnors upplevelser från olika länder under coronakrisen (Miila Westin), dansverk på distans (H-ome, Emrecan Tanis; Soft Variations, Sonya Lindfors) och ett dansverk där censurerade dikter omvandlas till morsekod, som tolkas med steppdans (Felt the Moonlight on my Feet, Jani Ruscica, Sam Watson och Suzanna Pezo).

Projekten lanseras innan slutet av juni 2020 och kan nås via Together Alone -plattformen www.togetheralonefi.com
#TogetherAloneFI

Närmare upplysningar och intervjuförfrågningar
Hanni Vakkilainen, hanni@pinkeminence.fi , 041 533 83 64
Sini Rinne-Kanto, Kommunikationsansvarig, Finlands institut i Frankrike
sini.rinne-kanto@institut-finlandais.fr , +33616104429

Finlands kultur- och vetenskapsinstitut
Finland har 17 kultur- och vetenskapsinstitut runtom i världen. Instituten främjar internationell mobilitet, synlighet och samarbete inom finländsk konst, kultur och vetenskap.
Finlands kultur- och vetenskapsinstitut rf (SKTI) koordinerar och utvecklar samarbetet instituten emellan och erbjuder dem administrativa tjänster och fortbildning. SKTI bistår instituten med intressebevakning och kommunikation i hemlandet.

Finlands Beneluxinstitut: www.finncult.be
FinnAgora – Finlandsinstitutet i Ungern: www.finnagora.hu
Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland: www.hanaholmen.fi
Finlands institut i London: www.fininst.uk
Finlandsinstitutet i Madrid: www.madrid.fi
Finlands kulturinstitut i New York: www.fciny.org
Finsk-norsk kulturinstitut: www.finno.no
Finlands institut i Japan: www.finstitute.jp
Finlands institut i S:t Petersburg: www.instfin.ru
Finlands institut i Frankrike: www.institut-finlandais.fr
Finlandsinstitutet i Tyskland: www.finnland-institut.de
Finlands kulturinstitut i Danmark: www.finin.dk
Finlandsinstitutet i Stockholm: www.finlandsinstitutet.se
Finlands institut i Estland: www.finst.ee
Finlands Ateninstitut: www.finninstitute.gr
Finlands Mellanösterninstitut: www.fime.fi
Institutum Romanum Finlandiaei: www.irfrome.org
Finlands kultur- och vetenskapsinstitut rf: www.instituutit.fi